Godt håndværk gør historisk slotsparket endnu bedre

HR Gulvservice har gennem tømrerfirmaet Christian Bjerregaard netop færdiggjort renoveringen af 143 kvadratmeter mosaikparket for en privat bygherre i det centrale København. Den oprindelige lamelbelægning er udskiftet med massive egetræselementer, som efterfølgende er behandlet med BONA 2K olie. Her har en enkelt påføring været nok til at opnå den ønskede finish, og gulvfirmaet har dermed sparet en arbejdsgang.

Store lysekroner hænger ned fra loftet, mens udskårne træpaneler og mandshøje marmorpejse præger væggene i den 143 kvadratmeter store gildesal hos en privat bygherre i Amaliegade i København – kun et stenkast fra Amalienborg slot.

Her har HR Gulvservice ApS netop færdiggjort en renoveringsopgave af de mere specielle, idet gulvet i gildesalen trængte til en opgradering. Projektleder Peter Graa Nielsen fra gulvfirmaet, der har udført opgaven gennem tømrerfirmaet Christian Bjerregaard, fortæller:

- Salens gulv var udført med en slotsparket i egetræslameller, som med årene var blevet slidt så meget, at gulvet ikke kunne reddes. Vi har derfor fjernet og erstattet det med et massivt egetræsgulv i præcis samme mønster. Det gør, at gulvet bliver mindre sårbart over for fx spild af vand, end det var med den oprindelige belægning, og levetiden bliver markant længere.

Samtidig er træet omhyggeligt sorteret og lagt ud, så åretegningerne bevæger sig rigtigt hen ad gulvet og står flot i dagslyset, der skinner ind gennem de sprossede vinduer. 

- Det er en opgave, hvor godt håndværk, grundighed og kælen for detaljerne i dén grad er nøgleordene, understreger Peter Graa Nielsen.

Sparer en arbejdsgang på olieringen
Efter fjernelsen af lamelbelægningen har folkene hos HR Gulvservice minutiøst gennemgået undergulvet for knirkelyde, der blev udbedret. Bagefter blev der både høvlet, primet og spartlet med en fiberspartelmasse for dels at sikre en helt plan flade, dels at gøre gulvet i stand til at optage bygningens bevægelser, så de ikke får betydning fremadrettet.

Gulvfolkene har derefter lagt den nye massive egetræsparket, som efterfølgende er blevet slebet, spartlet med woodfiller i samlingerne, slebet med quattro-sliber, vandet, poleret, støvsuget, olieret med BONA Craft Oil 2k og til slut poleret efter med en bomuldspad fra BONA.

- Vi anvender olien fra BONA, for selv om den kan virke lidt mere omstændelig at trække ud end andre mere traditionelle og tyndere olier på markedet, er den samtidig lavet af over 90 % ren olie. Det sikrer en rigtigt god mætning uden store lugtgener og afdampning. Den er faktisk så effektiv i et enkelt lag, at vi kan nøjes med én påføring, og dermed sparer vi en arbejdsgang, forklarer Peter Graa Nielsen.

Han understreger videre, at det i langt de fleste byggesager er mindst ligeså vigtigt at holde styr på tiden og effektivisere, hvor man kan, som det er at udføre arbejdet i høj håndværksmæssig kvalitet:

- Som gulvmand er du en smule udsat, fordi der i store dele af processen ikke kan være andre faggrupper i gang samtidig med dig, da alle jo skal bruge gulvet til at gå og stå på. Du er derfor afhængig af at kunne stole på tiderne, så tørreprocesser, hærdning og så videre ikke trækker ud. Her er det også en fordel at bruge løsninger, der er udviklet til at minimere ventetiden, så du hurtigt kan komme videre.