Pas på nallerne

Her hos Scandinova kommer vi ikke med løftede pegefingre, men vi vil gerne passe på vores kunder. Det gælder fx de vibrationer, som du udsætter dig selv for i hverdagen. Vibrationer der kan give nedsat følesans eller såkaldte ’hvide fingre’. Læs her, hvordan du minimerer risikoen. 

Slående, roterende og vibrerende – eller det man kalder oscillerende – værktøj udsætter håndværkeren for vibrationer i både hænder og arme. Det kan fx være slagboremaskiner, slibemaskiner og multicuttere.

Ved påvirkninger over længere tid kan hånd- og armvibrationer give nedsat følesans eller såkaldte ’hvide fingre’.

- Der er ikke mange, der ved det, men der er faktisk en grænse for, hvor lang tid du må køre med oscillerende værktøj. Vi har nogle af de bedste cuttere på markedet med anti-vibrationssystem, og vi ved præcis, hvor lang tid du må køre med dem, siger konsulent Jesper Dræby fra FEIN.
 

Grænser for vibrationsniveau

Vibrationsniveauet på det oscillerende værktøj bør være så lavt som muligt. Det er værd at tænke over, når du indkøber maskiner.

Grænseværdien ligger på 5,0 m/s2, men så må du heller ikke arbejde for længe med den. I gennemsnit må du kun arbejde fire timer med et vibrationsniveau på 3,5 m/s2.

Du kan læse mere om arbejdstilsynets anbefalinger på Arbejdsmiljø i Danmarks hjemmeside: https://amid.dk/regler/at-vejledninger/haand-arm-vibrationer-d-6-2-3/