Seneste nyt om varebiler: Her er dit hurtige overblik

Året er allerede godt i gang, og det gælder også på varebilsfronten: Nye miljøkrav, varebilsregistrering og vinterdæk er bare nogle af emnerne lige nu. Få hurtigt overblik og undgå ubehagelige overraskelser. 

Alle håndværkere med egen varebil har brug for at holde sig ajour med udviklingen. Derfor har vi samlet de vigtigste nyheder lige nu, så du nemt og hurtigt kan se, hvad der sker. Så undgår du at blive fanget på det forkerte ben og slipper for unødvendige bøder og afgifter.

Nye miljøzonekrav i 2020

Vi starter med miljøzonekravene: Fra den 1. juli 2020 bliver der nemlig indført krav om, at både danske og udenlandske varebiler skal overholde visse krav til partikeludslip, hvis de skal køre i byernes miljøzoner.

Det betyder, at varebiler på diesel skal være indregistreret den 1. januar 2007 eller senere for at køre i byerne – ellers skal der eftermonteres et partikelfilter. Med andre ord: Kører du rundt i en gammel dieselhakker, er det med at få eftermonteret et godkendt partikelfilter snart. 

Læs mere om de nye krav hos Dansk Byggeri.

Har du registeret din varebil korrekt?

Den 1. juli 2019 trådte nye krav om varebilsregistrering i kraft, som kan betyde en bøde på 5.000 kr., hvis du kun kører firmakørsel, og din varebil ikke er registeret til efter de nye regler. Det var der ifølge Mestertidende.dk flere chauffører, som var ude for, da Østjyllands Politi og Rigspolitiets Nationale Færdselscenter tidligere i februar i år lavede kontrol i Aarhus-området.

Sådan registrerer du din varebil (hvis du udelukkende bruger den i forbindelse med dit arbejde som håndværker og ikke kører godskørsel for fremmed regning):

1. Start med at gå til motorregister.skat.dk og log på med NemID.

2. Så vælger du ‘Registrering’ og derefter ‘Rediger tilladelse’.

3. Du indtaster nu varebilens registrerings- eller stelnummer.

4. Under punktet ‘Dispensationer og tilladelser’ tilføjer du så ‘Firmakørsel’.

5. Når du er færdig, godkender du og bestiller en ny registreringsattest.

Læs meget mere på Færdselsstyrelsens side om kravene.

Varebiler bruger (stadig) ikke vinterdæk

Rådet for Større Dæksikkerhed havde dækoptælling i januar, og resultatet viser, at 5 procent flere varebiler faktisk har fået vinterdæk sammenlignet med 2016. Men der er stadig alt for mange, der kører med sommerdæk hele året, hvis man spørger Volker Nitz, der er direktør for Dækbranchen Danmark:

- Vi glæder os over, at andelen af varebiler på vinterdæk er steget i forhold til 2016-tællingen, men på trods af en stigning på 5 procent, så er der stadig plads til forbedring. Selv hvis vi tillægger andelen af varebiler på helårsdæk, kører stadig omkring 100.000 varebiler på sommerdæk i vinterhalvåret, siger han og fortsætter:

- Det undrer os i høj grad, at så stor en andel af de professionelle gambler med sikkerheden. Det handler jo både om at sikre medarbejderens arbejdsplads, ansvaret overfor medtrafikanterne og sikre, at kunderne kan betjenes uden forsinkelser uanset set føret.

Husk også at læse vores tips til bedre arbejdsmiljø på gulvet.