Undgå overbelastning af kroppen, når du arbejder i gulvhøjde

Traditionelt har gulvlægning og gulvslibning været ensbetydende med belastende arbejdsstillinger og knæliggende arbejde. Men nedslidningen af gulvhåndværkere skal være fortid! Derfor har vi samlet en håndfuld gode råd til, hvordan du mindsker risikoen for at overbelaste kroppen, når du arbejder i gulvhøjde.

Knæliggende arbejde og opgaver i gulvhøjde øger risikoen for overbelastning af knæ, ryg og nakke på grund af dårlige arbejdsstillinger. Det gælder fx, hvis du arbejder i længere tid ad gangen med samme type opgave.

Sørg så vidt muligt for at planlægge dit arbejde, så opgaverne varierer i løbet af dagen, og du undgår at lave de samme bevægelser i lang tid. Siddende og stillestående arbejde kan nemlig belaste kredsløbet, fordi der samles væske i benene.

Derfor bør du mindske belastningerne af kroppen ved at skifte arbejdsstilling med jævne mellemrum, ligesom du bør undgå knæliggende arbejde og i stedet arbejde stående.

Kan du ikke undgå knæliggende arbejde, bør du ALTID bruge knæpuder – gerne fleksible og åndbare knæpuder, der former sig individuelt efter dit knæ.

Kulde og træk kan desuden have indvirkning på belastningerne, så sørg også for den rette påklædning til gulvarbejdet.

Minimér mængden af tunge løft

Du bør helt undgå tunge løft, men store linoleumsruller, gulvbelægning og maskiner flytter ikke sig selv, så derfor bør du sprede belastningen ved de tunge løft over hele arbejdsdagen. Her er det som hovedregel en god idé at bruge tekniske hjælpemidler såsom lifte og sækkevogne til løft og transport af udstyr og materialer.  

Du kan læse mere om godkendte tekniske hjælpemidler til dit gulvarbejde hos Bygergo.dk. Her får du hurtig inspiration til, hvordan du med enkle midler gør arbejdsdagen lettere og mere sikker for både dig selv og dine kolleger: https://www.bygergo.dk/faggrupper/

Lige til at hænge op: Sådan får du bedre arbejdsmiljø

  • Husk varierende arbejdsstillinger i løbet af dagen.
  • Undgå knæliggende arbejde – arbejd i stedet stående.
  • Brug de rette hjælpemidler til gulvopgaven, såsom skamler, knæpuder og teleskopskafter til værktøjet - det er bl.a. muligt at montere både svejsepistol, trådafskærer og spartler på teleskopskafter.
  • Undgå tunge løft. Brug lifte, sækkevogne og andre tekniske hjælpemidler.
  • Sørg for den rette påklædning til opgaven.
     

Læs flere tips fra Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg her: https://www.bfa-ba.dk/faggrupper/gulvbelaegning/faktablad-om-apv-gulvbelaegning-og-gulvslibning