Vintertid er også byggetid: Her er en håndfuld gode fif

Byggeriet går ind i vinterperioden allerede fra den 1. oktober, og det betyder ekstra fokus på lave temperaturer. Vi har samlet nogle tips til dig, der udfører gulvarbejde om vinteren, så du minimerer risikoen for problemer, hvis gulvoverfladerne fx er meget kolde.

Byggeriets vinterbekendtgørelse gælder helt fra den 1. oktober til den 31. marts. Den markerer perioden, hvor man i byggeriet skal have ekstra fokus på tiltag og foranstaltninger, der modvirker lave temperaturer, kold nedbør og mørkere dage.

Men vinteren byder ikke kun på udfordringer for arbejdsmiljøet. Også kvaliteten kan blive forringet, hvis du ikke tager de rette forholdsregler og sikrer dig mod de skader, som frost og fugt kan give.

Gode råd til opbevaring om vinteren
Først og fremmest gælder det om at undgå frost, så dine materialer, dit udstyr og dine værktøjer fungerer efter hensigten. Gulvlim, spartelmasse, klæb og andre materialer kan fx risikere at tage skade, hvis de udsættes for kulde.

  • Opbevar tingene tørt og frostfrit, både i firmaet og i varebilen.
  • Brug fx isoleringsmåtter, hvis det er svært at holde en nogenlunde temperatur bag i bilen på vej til og fra byggepladsen.
  • Undgå også at lade materialerne ligge bag i bilen natten over, hvis den ikke står i en opvarmet garage.
  • Sørg for, at der er et passende opbevaringssted på byggepladsen, der er overdækket og gerne opvarmet.

Gode råd til arbejdet om vinteren
Når du skal udføre gulvopgaver i vinterperioden, er det vigtigt at have styr på, hvilken temperatur dine materialer kan holde til at blive brugt ved. Mange gulvprodukter virker ikke ved 0 grader C eller lavere og skal faktisk opbevares og bruges ved mindst 5 grader C.  Andre skal bruge helt op mod 15 grader C og mere for at fungere.

  • Tjek altid i produktdatabladet og -anvisningerne, hvilken temperatur der skal være.
  • Husk, at selv om et produkt måske stadig ser ud til at virke ved en lavere temperatur, risikerer du, at kvaliteten bliver forringet, fordi egenskaberne har ændret sig. Fx kan vedhæftningen blive dårligere.
  • Tjek altid gulvoverfladens temperatur – ikke kun rumtemperaturen. Især betonoverflader kan gemme på kulden, og hvis byggeriet ikke er tilstrækkeligt afdækket og opvarmet, kan det være umuligt at sikre en ordentlig kvalitet. 

Læs også, hvordan du undgår at overbelaste kroppen, når du arbejder i gulvhøjde her.

Se også videoen fra BAR Bygge & Anlæg om vinterbekendtgørelsen her.